Szemgolyó eltávolítás műtét

Amikor egy háziállat szemészeti problémákkal küzd, sokszor nehéz döntéseket kell meghozni. Az egyik ilyen komoly lépés a szemgolyó eltávolítása, amely elsőre ijesztőnek tűnhet, de bizonyos esetekben ez lehet a legjobb megoldás kedvencünk számára. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy milyen helyzetekben válhat szükségessé a szem eltávolítása, hogyan zajlik a műtét, és milyen alternatívák állnak rendelkezésre.

Sok gazdi megrémül, amikor a szemész állatorvos azt javasolja, hogy a kiskedvencünk szemét el kell távolítani. A szemészeti kezelések és műtétek sorában ez a legutolsó lehetőség, és csak indokolt esetben javasolja az állatorvos. Van olyan tulajdonos, aki egyből elzárkózik a gondolattól, pedig az állatnak sokszor ez a legjobb, és felelős gazdiként a kedvencünk jólléte kell, hogy legyen az elsődleges. Általában a műtétet követő ijesztő kinézet az, ami gátolja a gazdikat a döntés meghozatalában.

Milyen esetekben merül fel a szemeltávolítás mint műtéti opció?

Enucleációnak nevezzük a szemgolyó műtéti eltávolítását. Számos szemészeti betegség esetén kerülhet sor a szemgolyó eltávolítására. Ha a szem már nem látóképes és nem lehet fájdalommentessé tenni, akkor állatjóléti szempontból indokolt a szem eltávolítása.

A következő szem problémák abszolút műtéti indikációk:

1) Zöldhályog (glaukóma)

A szem belső nyomásának megemelkedése károsítja a retinát és a látást. A glaukóma emberekben fejfájást okoz, kutyák illetve macskák esetében hunyorgás, bágyadtság, étvágytalanság, tompultság lehet. Idült glaukóma esetén az enucleatio után a legtöbb gazdi arról számol be, hogy a kedvencük mintha megfiatalodott volna: többet mozog és játszik, jobb az étvágya és a kedve.

közelkép egy vak kutya arcáról

További részletek a glaukómával kapcsolatban: glaukóma részletei

2) Szaruhártya perforáció

Szaruhártya perforációnál akkor jön szóba a szem eltávolítása, ha az már nem látóképes. Ha friss esetben van még fényérzékelés, szaruhártyaműtéttel és intenzív utókezeléssel érdemes megpróbálni megmenteni a szemet és a látást. Egy perforálódott vak szem már nem funkcionál, az állatnak fájdalmas és folyamatos kezelést igényel, ezért indokolt a szem kivétele.

macska szemével, amely betegséget mutatja

3) Traumás szemsérülés

Ha az állat szemét jelentős trauma érte (pl: autóbaleset, fejbe ütötték stb.), és műtéti úton sem lehet a szemet megmenteni, enucleáció javasolt. Ide tartozik például a régebb óta fennálló szemgolyó előesés (proptosis). Ilyenkor a szemmozgató izmok túlnyúlnak, szakadnak, a szaruhártya kiszárad, kifekélyesedik, a látóideg is sérülhet, szakadhat, ezért vakság alakul ki.

4) Szem és a szemkörnyék (periorbita) daganatos betegségei

A szemgolyó és a szem környéki szövetek egyes daganatos elváltozásai során a szemgolyó mielőbbi eltávolítása javasolt, mivel a daganat áttétet képezhet máshol a szervezetben, illetve helyileg is invazív lehet, ami fájdalommal jár és a szemet nagymértékben károsítja. Van olyan eset is, amikor a szemgolyó mögötti területen van a daganat, de ezt csak a szem eltávolításával lehet elérni műtétileg.

kutya szemsérülés közelről

Részletesen erről az alábbi cikkünkben olvashatsz még: szem és szem körüli szövetek daganatai

Mit kell tudni a műtétről?

A műtét előtt szükség van egy általános fizikális vizsgálatra és vérvételre az altatási kockázat felmérésére. Az enucleáció általános anesztéziában történik, kisállatokban a terület műtéti előkészítése után a szemgolyót eltávolítják a szemgödörből, majd a szemhéjakat összevarrják a szemgödör fölött. A műtét után a műtéti terület beduzzadhat a szemgödörben jelentkező haematoma miatt, ill. véres váladék folyhat a sebből vagy az azonos oldali orrlyukból 2-3 napig. Később a szem helyén enyhe horpadás lesz, ami hosszúszőrű kutyáknál alig vehető észre.

műtét utáni kutya félig csukott szemmel

Milyen más alternatívák vannak a szemeltávolításon kívül?

Manapság léteznek kisállatok számára is szemgolyó protézisek, amik kozmetikai szempontból előnyösek. Ilyenkor egy az ellenoldali szemmel megegyező nagyságú szilikongolyót helyeznek a szemgolyó belsejébe. Kontraindikált a protézis szaruhártya betegségek, daganat, fertőzés esetén. A protézis beültetése utáni komplikáció lehet a csökkent könnytermelés, szaruhártya degeneráció és fekélyképződés, varratelégtelenség. A műtét előnye, hogy ideális esetben a szem hasonlít az egészségeshez, azonban a szaruhártya erezett és szürkésfehér lesz, vagy pigmentálódik, ami kozmetikailag kifejezetten előnyös.

Milyen utókezelés szükséges?

A szemgolyó eltávolítását követően 10-14 nappal varratszedés, addig védőgallér viselése szükséges. A műtét után otthon gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antibiotikum adása szükséges. A sebről az esetleges váladék letörölhető, de azt külön kezelni nem kell. A páciensek többsége a műtét után pár órával hazamehet, nincs szükség kórházi ellátásra.

fekete-fehér kutya az állatorvosi vizsgálón

A műtétet követően felléphetnek komplikációk, pl: sebfertőzés, a szemgolyó helyén ciszta alakulhat ki, posztoperatív vérzés, periorbitalis ödéma. Macskáknál ritkán előfordulhat, hogy a műtét során a látóideg manipulálásával sérülhet az ellenoldali látóideg, ami vakságot okozhat.

Végezetül fontos megjegyezni

Végezetül fontos megjegyezni, hogy a legtöbb esetben a szemgolyót azért távolítják el, hogy a szemproblémával járó fájdalmat végleg megszüntessék, ezért az állatok többsége sokkal jobban érzi magát műtét után.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan gondoskodjunk vak kedvencünkről?

Hogyan gondoskodjunk vak kedvencünkről?

Különös kihívást jelenthet, ha szeretett állatunk látását veszti el. A vakság azonban nem jelenti azt, hogy a kutyánk vagy macskánk ne élhetne teljes és boldog életet. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan támogathatjuk vak kedvencünket a mindennapi életben, milyen lépéseket tehetünk a biztonságos környezet kialakításáért, és milyen tréningezési módszerekkel segíthetjük őket a tájékozódásban.

Szemnyomás mérés

Szemnyomás mérés

A szem egészségének fenntartása és a látás megőrzése kiemelkedően fontos mind az emberek, mind az állatok számára. Azonban sok állattulajdonos nem tudja, hogy a magas szemnyomás, vagyis a glaukóma, komoly problémákat okozhat, akár vaksághoz is vezethet.

Retina

Retina

A retina (ideghártya, recehártya) fejlődése, betegségei, a retinaleválás és még számtalan érdekes információ a témában - szakértő szemész állatorvos által.

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914