Szem ultrahangos vizsgálata

Az állatok szemészeti problémáinak diagnosztizálásában a szem ultrahangos vizsgálata kulcsfontosságú lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk az ultrahang működését, előnyeit és a vizsgálat menetét. Tudd meg, mikor érdemes ezt a fájdalommentes és gyors módszert választani kedvenced számára!

Ma már majdnem minden állatorvosi rendelőben elérhető egy alap ultrahang, ami a szemészeti ultrahang vizsgálatnál is használható. Viszont nem megfelelő szakértelem nélkül nem biztos, hogy pontos diagnózishoz jutunk. Ezért javasolt szemészeti szakvizsgálat keretein belül elvégezni az ultrahangos vizsgálatot is, ha ez szükséges.

Ultrahang típusai és működése

Többféle ultrahang típust is használnak a hétköznapokban. Működési alapjuk, hogy az emberi fül számára érzékelhető tartomány fölötti hullámot bocsátanak ki és a visszaverődő hullámokból képezik a képet, amit értelmezni tudunk. Az eszközök között tudásban, valamint képi minőségben is fordulhatnak elő különbségek. A legszélesebb körben használt típus, a B-mód ultrahang (Brightness). Ennél a gépnél a visszaverődő hullámok különböző fényerősségű pontokként jelennek meg, kétdimenziós képet adva a monitoron.

Az ultrahangos vizsgálat előnyei

Könnyű kivitelezni, nem invazív, azonnali eredmény ad és helyi érzéstelenítést követően, altatás nélkül is kivitelezhető.

Mikor érdemes ultrahangos vizsgálatot végezni?

Az ultrahangos vizsgálatot olyankor érdemes igénybe venni, amikor nem lehet a szem belső szerkezetét más eszközzel megnézni (pl.: szaruhártya homály vagy az elülső szemcsarnok bevérzése), viszont a kezelés vagy kórjóslat szempontjából mielőbbi diagnózis szükséges. A szemet körbe vevő szövetek közvetlenül nem vizsgálhatóak és nehézséget jelenthet a csontos szemgödör is, ami befolyásolhatja a kapott képet, de ennél is a segítségünkre lehet.

1.) Tompa trauma után a teljes szem bevérzett

tompa trauma után a teljes szem bevérzett

Tompa trauma után a teljes szem bevérzett

2.) Retinaleválás és nuclearis sclerosis

retinaleválás és nuclearis sclerosis

Retinaleválás és nuclearis sclerosis

3.) Sérülés miatt extrém módon ödémás szaruhártya

sérülés miatt extrém módon ödémás szaruhártya

Sérülés miatt extrém módon ödémás szaruhártya

A szövetek elkülönítése

A szem ultrahangos vizsgálatánál a szövetek elkülönítésére három kifejezést használunk: hyperechogén (fényes), hypoechogén (sötétebb) vagy anechogén (fekete), attól függően, hogy mennyire verik vissza a hullámokat. Ezek alapján hyperechogénnél a hullámok nagy részét visszaveri a képlet, ezáltal egy fényes kontrasztos képet ad, míg az anechogénnél elnyelődnek, ezért tűnik feketének a terület a képen.

Normál ultrahangos kép

Normál ultrahangos kép

Normál ultrahangos kép

Egy egészséges szem ultrahangos képénél a szaruhártya két hajlott, vékony vonalként látható. Utána nagyrészt anechogén, mert elnyelődnek a hullámok, így az elülső szemcsarnok, a lencse belseje és az üvegtest fekete a monitoron. A szivárványhártya egyenetlen felszíne miatt kissé heterogén képet ad és gyakran hozzáér a lencse elülső tokjához, emiatt nem mindig különül el jól. Ettől függetlenül ez is egy jól definiálható képlet. Markáns tájékozódó pont még a lencse hátulsó tokja, ami egy fényes kis vonalként jelenik meg a fekete üvegtestben. Következő jól látható rész a retina, az ér- és az ínhártya, amik gyulladásos esetben vagy nagyon nagy felbontásban lehet csak elkülöníteni. Ezek adják a szemgolyó hátulsó részét, amit egységesen RCS (retina-choroid-sclera) komplexnek nevezünk és egy vastag fényes vonalként tűnnek fel. A szem mögött az izmok és a kivezető ideg, a fényes kötőszöveti zsír kontrasztjában sötétebb árnyalatúan mutatkozik meg.

Ultrahangos vizsgálat menete

Ultrahangos vizsgálat előtt legalább kétszer érzéstelenítő szemcseppet adunk a diszkomfort csökkentésére. Majd ülő vagy hason fekvő pozícióban megtartjuk az állat fejét. Ideális esetben szemhéjakat finoman széthúzzuk és nagy mennyiségű ultrahangos géllel a fejet ráhelyezzük a szaruhártyára. Ezzel a technikával kapjuk a legjobb képet, de előfordul, hogy a szem annyira be van duzzadva vagy fel van varrva a 3. szemhéj, hogy nem lehet ezt kivitelezni. Ilyen esetben a szemhéjra helyezzük a fejet és a lehetőséghez mérten a legalaposabban átnézzük a szem szerkezetét.

Szemészeti vizsgálat közben a rendelőben

Szemészeti vizsgálat közben a rendelőben

Mivel csak szeleteket látunk a szemből, az ultrahangos fejet több szögben is ráhelyezzük a szemre, így átvizsgálva a teljes területet. Vizsgálatkor mind a két szemet nézzük, így megbizonyosodhatunk, hogy csak az egyik szemmel van-e a probléma vagy az egészséges szemhez viszonyítva jobban észre vehetők az apróbb elváltozások is a beteg szemben.

kutya szemészeti ultrahangos vizsgálata

kutya szemészeti ultrahangos vizsgálata

Vizsgálat alatt és után

Vizsgálat alatt az állatnak teljes nyugalomban szükséges maradni, ami egy „örökmozgó“ esetében kihívásokkal járhat. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, így a legkisebb diszkomfortot is kizárjuk. Habár zavarhatja őket, hogy nem pisloghatnak, vagy a gél elhomályosítja egy időre a látásukat, de az ultrahangos fej látványa is ijesztőnek hathat rájuk. Előfordulhat, hogy egyes fejekben a kristályok surlódásától egy kis hő keletkezik, ami sérülést nem okoz a szemen, de zavarhatja az állatot.

A vizsgálat időtartalma függ az állat együttműködésétől, valamint a probléma összetettségétől, de körülbelül 15 percen belül diagnózishoz juthatunk. Vizsgálat után az ultrahangos gél nem marad a szemben, hanem kimosásra kerül és az eredmények függvényében a szemész további vizsgálatot vagy kezelést javasolhat.

Kapcsolódó cikkek

Retina

Retina

A retina (ideghártya, recehártya) fejlődése, betegségei, a retinaleválás és még számtalan érdekes információ a témában - szakértő szemész állatorvos által.

Szemészeti vészhelyzetek

Szemészeti vészhelyzetek

Vannak olyan szemészeti betegségek, sérülések, melyek vészhelyzetnek minősülnek. Szerencsére életet veszélyeztető szemészeti elváltozás nem jellemző. Sürgős ellátást igényelnek viszont azok az esetek, melyek a látás elvesztését és/vagy nagymértékű fájdalmat okoznak.

Rose-Bengal festés

Rose-Bengal festés

A Rose-Bengal festék egy olyan speciális anyag, amelyet az állatorvoslásban használnak a könnyfilmproblémák és a szaruhártya felületi hibáinak diagnosztizálására. Ebben a cikkben bemutatjuk a Rose-Bengal festék tulajdonságait, kereskedelmi formáit, használatának módjait, valamint az eredmények értékelését és az esetleges mellékhatásokat.

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai PéterDr. Kovács Teréz és Dr. Rácz Emese szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914