Rose-Bengal festés

A Rose-Bengal festék egy olyan speciális anyag, amelyet az állatorvoslásban használnak a könnyfilmproblémák és a szaruhártya felületi hibáinak diagnosztizálására. Ebben a cikkben bemutatjuk a Rose-Bengal festék tulajdonságait, kereskedelmi formáit, használatának módjait, valamint az eredmények értékelését és az esetleges mellékhatásokat.

Rose-Bengal festés

A Rose-Bengal (összetevője a tetrakloro-tetra-iodo-fluoreszcein) magyarul Bengál Vörös festék, ami egy sötét rózsaszín vagy piros színű anyag. Ezt az állatorvoslásban a könnyfilmproblémák és a szaruhártya legfelső rétegének (epithel) hibáinak megállapítására használjuk (a szaruhártya felépítéséről bővebben itt olvashatsz).

Kereskedelmi formák

A kereskedelmi forgalomban, mint ahogyan a fluoreszcein festéket is, folyadékként vagy impregnált papírcsík formátumban is kapható.

Használat

A tesztcsík és a csepp közötti használat kis mértékben eltér egymástól. Hogyha papírcsíkot használunk, akkor előtte érdemes egy kis folyadékkal megnedvesíteni a csíkot (pl. fiziológiás sóoldat), majd a felső szemhéjat felhúzva a kötőhártyához érinteni. Ezután hagyni szükséges, hogy az állat pislogjon, ezzel egyenletesen eloszlatva a festéket a szemfelszínen.

Ha cseppet használunk, akkor mindegyik szembe egy-egy csepp elegendő a vizsgálathoz, és utána ugyanúgy hagyni kell, hogy pislogjon az állat.

Mindegyik esetben érdemes a felesleges festéket kimosni a szemből, mert irritációt okoz. A Rose-Bengal festéket lehet a fluoreszcein előtt, után vagy akár együtt is használni, mert nem befolyásolja a tulajdonságait.

Rose-Bengal festés

Eredmények értékelése

Negatív eredménynél a festék nem tapad meg a szaruhártyán, hanem a normál könnyfilm összetétele megvédi azt. Viszont pozitív eredménynél kitapad és láthatóvá válik a felületes szaruhártya erózió vagy kezdődő fekély, amit a fluoreszcein festék még nem fest meg (pl.: korai keratomycosis - a szaruhártya gombás fertőzése vagy herpesz vírus okozta szaruhártyagyulladás).

Viszont a Rose-Bengal baktériumölő és vírusölő tulajdonsággal bír, így PCR mintavétel után javasolt használni (pl.: herpesz). Herpesz vírus okozta megbetegedésről bővebben itt olvashatsz.

Mellékhatások

Negatív mellékhatása, hogy mennyiség és koncentráció függően toxikus az epithel sejtekre, amibe beletartozik a vizsgálatnál használt koncentráció is, és jelentős irritációt tud okozni a szemen (pl.: kipirultság, hunyorgás, könnyezés). Továbbá, ha az epithel nem ép, akkor hosszútávú, ritkán maradandó lerakódást tud okozni a szaruhártya mélyebb rétegében (stromában).

Emiatt a tulajdonsága miatt ritkábban kerül alkalmazásra és inkább Lisszamin zöldet preferálják, mert nincs károsító hatása.

Kapcsolódó cikkek

Szemészeti vészhelyzetek

Szemészeti vészhelyzetek

Vannak olyan szemészeti betegségek, sérülések, melyek vészhelyzetnek minősülnek. Szerencsére életet veszélyeztető szemészeti elváltozás nem jellemző. Sürgős ellátást igényelnek viszont azok az esetek, melyek a látás elvesztését és/vagy nagymértékű fájdalmat okoznak.

Retina

Retina

A retina (ideghártya, recehártya) fejlődése, betegségei, a retinaleválás és még számtalan érdekes információ a témában - szakértő szemész állatorvos által.

Szem ultrahangos vizsgálata

Szem ultrahangos vizsgálata

Az állatok szemészeti problémáinak diagnosztizálásában a szem ultrahangos vizsgálata kulcsfontosságú lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk az ultrahang működését, előnyeit és a vizsgálat menetét. Tudd meg, mikor érdemes ezt a fájdalommentes és gyors módszert választani kedvenced számára!

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai PéterDr. Kovács Teréz és Dr. Rácz Emese szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914